De Werkkostenregeling voor Nederlandse bedrijven 2015

WKR foto

Vanaf 1 januari 2015 veranderen de  regels voor personeelsvergoedingen. Werkgevers mogen vanaf nu, hun personeelsleden, tot 1,2 % van de totale loonsom onbelast laten profiteren van vergoedingen. Denkt u aan kerstpakketten, etentjes, personeelsfeesten en bedrijfsuitjes. Bedrijven hoeven deze extra’s onder de werkkostenregeling niet meer per werknemer bij te houden. Dat mag vanaf nu, in één berekening voor het hele bedrijf.

Komen deze kosten boven de 1,2 procent uit, dan betaalt de werkgever 80 procent belasting over de vergoedingen. Uitgaand van een modaal salaris van € 33.000 Euro per jaar valt bijna € 400 per persoon, vrij te besteden binnen de WKR. Kijkend naar de gemiddelde prijs van een bedrijfsuitje, welke gemiddeld varieert van           € 30 tot € 75 per persoon, is dit veelal GEEN PROBLEEM.

Tips om de WKR druk te minderen:

  1. Combineer je uitje met een vergadering inclusief lunch en/of diner. Vraag om 2 facturen, voor het vergaderdeel en het uitjesdeel. Catering en zaalhuur bedragen meestal wel 50% van de totale som, dus dit is al een eerste WKR-besparing.
  2. Onbelast zijn uitjes die volledig op de werkplek plaatsvinden. Denk dan eens aan een themafeest of moorddiner, welke we in uw kantoor kunnen uitvoeren met de hulp van een cateraar. Onze programma’s als de Tjoen van Toen, I Love Holland, Casino Night en The Magical Dinner show, zijn hiervan enkele voorbeelden.
  3. Bedrijfsuitjes die gelden als teamtraining vallen eveneens buiten de WKR. Let op, een gezellige kookworkshop zal de belastingdienst niet als training accepteren. Verbetering van kennis en vaardigheden, alsmede training onder werktijd, zijn hiervan de voorwaarden. Denk aan onze workshop ‘Schapen drijven’, super om leiderschapskwaliteiten te verbeteren. Maar ook de zeskamp of bootcamp bieden we aan met een zelf- of met een groepsreflectie. Specialistische trainingsworkshops zoals onder andere ‘strategie bepaling, communicatieverbetering en ervaringsleren’, zijn bij ons te boeken onder leiding van onze communicatiespecialist Paul ’t Lam.
  4. U kunt eventueel ook denken aan het opzetten van een personeelsvereniging via de notaris. Stel een bestuur samen en laat door zowel bedrijf als medewerkers een klein bedrag storten. De bijdrage door de werkgever aan de personeelsvereniging behoort tot het loon en is dus belast, echter de kosten van bedrijfsuitjes betaald uit de verenigingskas, vallen buiten de WKR.